czwartek, 17 listopada 2011

Faza I - Dzień 4

Dziś związku z jutrzejszym wyjazdem i brakiem możliwości treningu zrezygnowałem z Yogi X na rzecz Legs & Back (nogi i plecy) który miał być w piątek. Natomiast Ab Ripper pozostaje bez zmian w Piątek bo to ćwiczenie do 20min na mięśnie brzucha i dam radę przed podróżą. Jak będzie czas w Sobotę to nadrobię Yogę choć ćwiczyłem ją ostatnio w Recovery Week.
Jeśli chodzi o dzisiejsze ćwiczenia to skoncentrowałem się bardziej na nogach bo chce powrócić do tej formy co kiedyś jak biegało się po kilka kilometrów.

Dieta będzie musiala być zmieniona na 5 posiłków bo jednak 6 to za dużo przy moim trybie pracy i kolacja wypada bardzo późno, ale i tak 2 godziny przed snem. Wydaje mi się że jem więcej niż przed zmianą.

Znalazem fajne filmiki w 1,5 minuty pokazane wszystkie ćwiczenia. To z dziś:

Legs & Back


Przy każdym kolejnym poście będę dodawał te filmiki by wam pokazać na czym polega ten trening :)

Znalazłem przepisy na napoje izotoniczne, oto one: 

  • Woda (500 ml), miód (2-3 łyżki), sok z cytryny (1 kieliszek). Dobrze wymieszać, zostawić na noc do „przegryzienia”.
  • Woda niegazowana, 1-2 łyżki glukozy, szczypta soli, cytryna (pomarańcza, grejpfrut – co kto woli) do smaku. Wymieszać.
  • Pól litra piwa. Świetny napój izotoniczny – jego ciśnienie osmotyczne jest takie samo jak ciśnienie osmotyczne krwi. Zawiera witaminy. Ale uwaga – wypite przed biegiem rozleniwia.
  • 300 ml przecedzonej owsianki zrobionej z 2 łyżek płatków owsianych na wodzie, 5 łyżek glukozy, 5 łyżek cukru, sok z cytryny (1 kieliszek) 1000 mg witaminy C (musującej), 2 g proszku do pieczenia i 1 g soli (szczypta); błyskawicznie stawia na nogi po 25 km.

  • Napój izotoniczny Cytrusowy
    0,7l soku grejpfrutowegolub pomarańczowego 
    0,3l wody mineralnej lub źródlanej, 1/2 łyżeczki soli 

    Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, schłodzić.Dodatkowo można wkroić do dzbanka z napojempokrojone w plasterki owoce(grejpfruty, pomarańcze, cytryny lub limonki - te ostatnie efektownie wyglądają ze skórką, przed przed pokrojeniem należy ją zatem dokłądnie wyszorować)oraz dodać kostki lodu. 

  • Napój izotoniczny jabłkowo-miętowy
    0,45l soku jabłkowego, 1-2 łyżki soku z cytryny, 
    1,5 płaskiej łyżki miodu, 0,5l naparu z mięty 
    1/2 łyżki soli 

    1-2 torebki mięty zalać 0,5lwrzątku i wystudzić, połączyć z innymi składnikami. Najlepiej smakuje schłodzony. Aby podawany napój wuglądał elegancko, można udekorowqać listkami mięty i kostkami lodu.
    I strona  |  II strona